RSS Feed

despre ‘das parfum’ a lui patrick suskind si ‘perfume – the story of a murderer’ a lui tom tykwer

sau cartea bate filmul; si nici filmul nu-i rau deloc…

celebritatea lui patrick suskind vine in urma publicarii primului sau roman, ‘das parfum. die geschichte eines mörders’ (1985), carte ce a starnit senzatie si a devenit peste noapte un bestseller international. in 2006 a fost turnat un film dupa acest roman: ‘perfume – the story of a murderer’, filmat in franta si catalonia, cu un buget de 60 de milioane de euro. regizorul filmului a fost tom tykwer, cotat ca unul din cei mai interesanti regizori germani ai acestor ani.

acestea fiind spuse, sa vedem ce-i cu cartea, cum e filmul. personal, cartea m-a incantat mai mult datorita descrierilor detaliate dupa care sunt innebunita, dar nici filmul nu mi-a displacut. initial am vazut filmul si mi-a placut, apoi am aflat ca exista si o carte dupa care a fost inspirat. de autor nu auzisem niciodata si nici nu cred ca as fi auzit altfel. ca oricarui film inspirat dintr-o carte, ii lipsesc multe; dar la momentul vizionarii n-aveam de unde sa stiu. iar elementele lipsa ce nu s-au regasit in film mi-au tinut ochii in carte pana la sfarsit, de frica sa nu ratez ceva.

mi-au ramas foarte bine intiparite in minte doua scene: scena mortii madamei gaillard si scena in care baldini miroase ‘amor si psyche’. prima scena este descrisa intr-un fel in carte iar in film ni se infatiseaza altfel; pe buna dreptate daca ma gandesc bine – suskind l-a cam pus in dificultate pe tykwer cu povestea despre moartea madamei. la polul opus, scena cu baldini mirosind un parfum spre a-i ghici compozitia se intampla in film asemenea descrierii din carte, fara a omite nici macar un singur detaliu.

in secolul al optsprezecelea traia in franta unul dintre cei mai geniali si mai detestabili barbati dintr-un veac nu sarac in personaje geniale si detestabile ...’ – si ni se face introducerea in poveste…

intreaga poveste il are in centrul ei pe jean-baptiste grenouille. destinul sau sta sub semnul tragicului inca de la nastere, cand mama lui il abandoneaza fara regrete sub un morman de resturi de peste. primul scancet al copilului o trimite insa pe mama sa la spanzuratoare. de aici, viata copilul devine un cosmar. salvat, copilul isi petrece primii ani la madame gaillard, unde infrunta manifestarile tot mai clare de ostilitate ale celorlalti orfani. ceva in jean-baptiste face lumea sa se teama de el. nu doar faptul ca personajul este cu desavarsire lipsit de un miros propriu; intreaga sa faptura inspira neincredere, teroare. desi ajunge sa munceasca ca un sclav intr-o pielarie, singurul lui scop in viata devine cunoasterea si conservarea tuturor mirosurilor, de la mirosul de flori pana la mirosul alamei, portelanului, pielii, parului, granelor, pamantului sau chiar al omului. toata viata si-o dedica invatarii tuturor tehnicilor de pastrare a mirosurilor, pentru a-si implini cel mai mare ideal: ‘crearea parfumului perfect’.

intregul univers devine astfel o harta a parfumurilor si a duhorilor, pe care doar el, jean-baptiste, este capabil sa o descifreze. astfel, viata sa devine o mare calatorie pentru a-si duce la bun sfarsit menirea. va invata tehnicile de conservare, va face multe sacrificii pentru obsesia sa. daca si in ce masura isi va duce planuri la capat aflati din carte sau din film. le recomand pe amandoua, fara sa conteze ordinea.

read it. watch it. love it. you’ll thank me.

 

Advertisements

About The Foodie

Full-time chef, part-time whimper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: