RSS Feed

in 2012 ‘capote’ mi-a placut mai mult

wikipedia ne informeaza ca truman capote a fost un scriitor american, unul dintre cei mai importanti ai secolului XX, autor de romane, nuvele si scenarii. a inaugurat cu “in cold blood” genul “romanului de non-fictiune”, roman-reportaj in care personajele si actiunea sunt adevarate. din cauza rezultatelor dezastruoase la invatatura, parintii sunt sfatuiti sa il supuna unui examen psihiatric, fiind banuit de retardare. desi obtine rezultate neobisnuit de bune, la 17 ani abandoneaza scoala si primeste o slujba la ‘the new yorker’.

tot pe wikipedia am citit cum ca ‘in cold blood’ ar fi fost punctul de cotitura. odata cu aceasta carte debuteaza o poveste uimitoare, acoperind sase ani de cercetari exhaustive si zeci de interviuri. ‘in cold blood’ avea sa devina revelatia scenei literare americane; cartea a inaugurat un gen literar nou, “romanul de non-fictiune”, in care “fiecare cuvant este adevarat”. pe plan financiar, cartea este o lovitura si ii aduce 2 milioane de dolari din vanzari; emotional, insa, munca la aceasta carte si implicatiile ei morale il epuizeaza.

in acelasi timp, aparitia romanului marcheaza subtil o schimbare in viata autorului. ecranizata in filmele “capote” (2005) si “infamous” (2006), aceasta istorie a sfasierii launtrice a autorului, prins el insusi intr-un conflict clasic dintre constiinta si datorie, marcheaza punctul de cotitura din viata lui truman capote.

cartea o citesc as we speak, despre film vroiam sa va vorbesc. daca ar mai fi ceva de spus.. uitati-va! neaparat, fara telefoane, iubiti sau mai stiu eu ce va poate distrage atentia si intr-o seara in care sa stiti sigur ca nu va ia somnul; mai degraba intr-o dupa-amiaza de duminica, cand abia v-ati trezit (stim ca multi dormiti duminica la pranz, da? 🙂 ).

filmul este impresionant, subtil, elegant, iar prestatia lui philip seymour hoffman de oscar. in 1959, truman capote, un scriitor celebru din new york, citeste un scurt articol despre o crima oribila petrecuta in holcomb, kansas. o familie intreaga fusese impuscata in casa in care traia, intr-un orasel in care nu se intampla mai nimic, niciodata. inspirat de poveste, capote se indreapta spre kansas pentru a se documenta in vederea redactarii unui articol. pe masura ce afla tot mai multe lucruri si realizeaza ca dispune de foarte mult ‘material’, capote este convins de faptul ca articolul se poate transforma in cea mai buna lucrare a lui, romanul ‘in cold blood’. pentru restul povestii, va sugerez sincer sa urmariti filmul.

in ceea ce priveste cartea, primiti recenzia cat de curand. 🙂

Advertisements

About The Foodie

Full-time chef, part-time whimper

3 responses »

  1. Cand mai ai chef de un film mai cu substanta …iti recomand Land of The Blind din 2006 cu Donald Sutherland si Ralph Fiennes.

    Reply
  2. S-a notat! Vedem si comentam. 🙂

    Reply
  3. Pingback: capote’s ‘in cold blood’ « eucandvreausascriuscriu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: