RSS Feed

Din categoria ‘ba pe-a ma’tii’

astazi avem Coca Cola vs Pepsi. 

este de notorietate competitia acerba dintre Coca-Cola si Pepsi pentru supre­matie pe piata bauturilor fara alcool. Coca-Cola a fost inventata in 1887, Pepsi, cinci ani mai tarziu. la acea data, ambele produse erau vandute ca reme­diu pentru problemele gastrice in farmacii. in 1906 este introdusa legea privind alimentele „sanatoase”, favo­rabila Pepsi, in conditiile in care Coca-Cola era cofeinizata. cu toate acestea, Pepsi nu a reusit sa-si egaleze rivala, in pofida mijloacelor de marketing folosite, precum vanzarea in sticle mai mari, dar mai ieftine, pentru a-si atrage clienti. dar Coca reuseste sa-si pastreze suprematia pe piata, in timp ce Pepsi se va afla in doua randuri in prag de faliment. compania este salvata insa de noul sau ambalaj – sticla de 400 ml pentru numai cinci centi, pret net inferior celui practicat pentru alte bauturi fara alcool. pe durata crizei economice din anii 1930, Pepsi reuseste, cu preturile sale scazute, sa obtina avantaj fata de marele sau concurent. nu pentru mult timp insa, Pepsi ajungand bautura populatiei sarace. in 1931, perioada in care publicitatea se baza pe portrete grafice, agentia William Cheever D’Arcy creeaza un nou chip al Coca-Cola: legendarul Mos Craciun, vesel, cu fata rosie si inconjurat de copii, imbracat in culorile traditionale ale companiei, rosu si alb. o imagine inca vie si astazi.

in 1936, Coca-Cola devine furnizor oficial al Jocurilor Olimpice de la Berlin, contract care ii faciliteaza extinderea in Europa, operatiune care va continua inclusiv pe durata celui de-al Doilea Razboi Mondial. pentru a-si spori popularitatea, Coca-Cola distribuie soldatilor americani produsul sau, prezentat drept capabil sa ridice moralul trupelor. calcand pe urmele „adversarului”, Pepsi cucereste noi cote de piata, iar in anii 1950 primeste sprijinul unei celebre actrite pentru realizarea unui promo in intreaga lume menit sa imbunatateasca imaginea bauturii. mai mult, Pepsi lanseaza o ofensiva TV adresata tinerilor, cu mesajul: „Sunteti generatia Pepsi”. concomitent, cele doua compa­nii nego­ciaza cu oameni politici pentru a cuceri si a dobandi exclusivitate in distribuirea bauturilor lor in anumite tari. astfel, Pepsi obtine piata sovietica gratie lui Nixon, Coca pe a Chinei si a Braziliei. in anii 1960, cei doi produ­catori profita de dezvoltarea televiziunii, angajandu-se intr-o batalie prin inter­mediul spoturilor publicitare. cu toate acestea, spre sfarsi­tul intervalului, Coca-Cola acuza o dra­ma­tica scadere a vanzarilor in profitul vesnicului sau rival, care reusise o adevarata lovitura de piata odata cu lansa­rea „Pepsi Challenge”. este mo­men­tul in care compania decide sa schimbe gustul produsului sau de baza, „Classic”, inlocuit cu „New Coke”.

anun­tat cu mare pompa si beneficiind de un suport publicitar inedit pentru acele vremuri, New Coke se dovedeste insa un esec total, nereusind sa se ridice la inaltimea traditionalei Coca-Cola. in aceste conditii, Woodruff nu are alta solutie decat sa renunte la proiect.

competitia dintre Coca-Cola si Pepsi si-a spus cuvantul inclusiv in alegerea vedetelor pentru clipurile publicitare. astfel, in timp ce Pepsi a optat pentru nume de rasunet din lumea artistica, precum cantaretul Michael Jackson sau actrita Cindy Crawford, Coca-Cola si-a indreptat atentia spre sportivi. inv­en­tivitatea si originalitatea spoturilor au constituit, in egala masura, „un camp de lupta”. de altfel, de-a lungul anilor, concurenta dintre cei doi giganti s-a reflectat inclusiv in brandurile lansate pe piata: orice noutate venita din partea unuia fiind imediat urmata de ras­punsul celuilalt. o lupta care a dive­r­sificat oferta ambelor companii. spre exemplu, Pepsi a fost primul care a lansat moda „light” si, de asemenea, primul care a utilizat PET-ul, o schim­bare revolutionara pentru seg­men­­tul de ambalaj. batalia continua si, cu sigu­ranta, va oferi publicului noi si noi surprize. (www.fin.ro)

ce mi-a venit de fapt cu postul asta? am citit undeva ca un logo, printre altele, trebuie sa reziste timpului. logo-ul Coca Cola dureaza nealternat de la apartitia sa, pe cand cel al firmei Pepsi a suportat mai multe ajustari de-a lungul anilor. chiar si asa, aleg Pepsi.

Advertisements

About The Foodie

Full-time chef, part-time whimper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: